SZYBKI MIODOWNIK Z MASĄ KRÓWKOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Szybki miodownik delikatnie kruchy, przełożony powidłami śliwkowymi i masą krówkową. Świetny na każdą okazje i naprawdę bardzo szybki w przygotowaniu. Zapraszam na przepis.
SKŁADNIKI:
• 500g mąki pszennej tortowej
• 0,5 szklanki cukru
• 200g masła
• 4 żółtka
• 2 łyżki miodu
DO PRZEŁOŻENIA CIASTA:
• puszka masy krówkowej
• słoiczek powideł śliwkowych
PONADTO:
• Tortownica
• Tłuszcz do wysmarowania brytfanki
• Mąka do posypania brytfanki
OPCJONALNIE: POLEWA CZEKOLADOWA
• Tabliczka gorzkiej czekolady
• Łyżka masła
• Łyżka mleka
( całość podgrzewam w kąpieli wodnej, ciepła czekoladę wylewam na wierzch ciasta)
WYKONANIE:
Składniki na ciasto połączyć i podzielić na 3 równej wielkości części. Włożyć do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180’C
Wyjąć z lodówki jeden kawałek ciasta i rozwałkować na wielkość brytfanki. Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Ponakłuwać je w paru miejscach widelcem, aby rosło równomiernie. Piec ciasto 20 minut w temperaturze 180’C.
Pozostałe części ciasta wyjąć z lodówki i piec jedno po drugim każde po 20 minut. Upieczone ciasta pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy ostygną, przekładać je masą krówkową i powidłami śliwkowymi. Ja zaczęłam od masy krówkowej.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
• Ciasto miodowe, masa krówkowa, druga cześć ciasta, powidła śliwkowe, trzecia cześć ciasta.
Wierzch ciasta posmarowałam cienko masą krówkową, położyłam na niej 6 delicji i polałam całość roztopioną, gorzką czekoladą. Ozdobienie ciasta to tylko i wyłącznie nasza twórcza wyobraźnia😊
DODATKOWA UWAGA: ciasto jest smaczniejsze, gdy trochę postoi.
Pozdrawiam Cie serdecznie
Monika
Życzę smacznego.
SKŁADNIKI:
• 500g mąki pszennej tortowej
• 0,5 szklanki cukru
• 200g masła
• 4 żółtka
• 2 łyżki miodu
DO PRZEŁOŻENIA CIASTA:
• puszka masy krówkowej
• słoiczek powideł śliwkowych
PONADTO:
• Tortownica
• Tłuszcz do wysmarowania brytfanki
• Mąka do posypania brytfanki
OPCJONALNIE: POLEWA CZEKOLADOWA
• Tabliczka gorzkiej czekolady
• Łyżka masła
• Łyżka mleka
( całość podgrzewam w kąpieli wodnej, ciepła czekoladę wylewam na wierzch ciasta)
WYKONANIE:
Składniki na ciasto połączyć i podzielić na 3 równej wielkości części. Włożyć do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180’C
Wyjąć z lodówki jeden kawałek ciasta i rozwałkować na wielkość brytfanki. Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Ponakłuwać je w paru miejscach widelcem, aby rosło równomiernie. Piec ciasto 20 minut w temperaturze 180’C.
Pozostałe części ciasta wyjąć z lodówki i piec jedno po drugim każde po 20 minut. Upieczone ciasta pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy ostygną, przekładać je masą krówkową i powidłami śliwkowymi. Ja zaczęłam od masy krówkowej.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
• Ciasto miodowe, masa krówkowa, druga cześć ciasta, powidła śliwkowe, trzecia cześć ciasta.
Wierzch ciasta posmarowałam cienko masą krówkową, położyłam na niej 6 delicji i polałam całość roztopioną, gorzką czekoladą. Ozdobienie ciasta to tylko i wyłącznie nasza twórcza wyobraźnia😊
DODATKOWA UWAGA: ciasto jest smaczniejsze, gdy trochę postoi.
Pozdrawiam Cie serdecznie
Monika
Życzę smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz