SZYBKI MIODOWNIK Z MASĄ KRÓWKOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Szybki miodownik delikatnie kruchy, przełożony powidłami śliwkowymi i masą krówkową. Świetny na każdą okazje i naprawdę bardzo szybki w przygotowaniu. Zapraszam na przepis.

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki miodu

DO PRZEŁOŻENIA CIASTA:

  • puszka masy krówkowej
  • słoiczek powideł śliwkowych

PONADTO:

• Tortownica
• Tłuszcz do wysmarowania brytfanki
• Mąka do posypania brytfanki

OPCJONALNIE: POLEWA CZEKOLADOWA

• Tabliczka gorzkiej czekolady
• Łyżka masła
• Łyżka mleka
( całość podgrzewam w kąpieli wodnej, ciepła czekoladę wylewam na wierzch ciasta)

WYKONANIE:

Składniki na ciasto połączyć i podzielić na 3 równej wielkości części. Włożyć do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180’C
Wyjąć z lodówki jeden kawałek ciasta i rozwałkować na wielkość brytfanki. Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Ponakłuwać je w paru miejscach widelcem, aby rosło równomiernie. Piec ciasto 20 minut w temperaturze 180’C.
Pozostałe części ciasta wyjąć z lodówki i piec jedno po drugim każde po 20 minut. Upieczone ciasta pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy ostygną, przekładać je masą krówkową i powidłami śliwkowymi. Ja zaczęłam od masy krówkowej.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

• Ciasto miodowe, masa krówkowa, druga cześć ciasta, powidła śliwkowe, trzecia cześć ciasta.

Wierzch ciasta posmarowałam cienko masą krówkową, położyłam na niej 6 delicji i polałam całość roztopioną, gorzką czekoladą. Ozdobienie ciasta to tylko i wyłącznie nasza twórcza wyobraźnia😊

DODATKOWA UWAGA: ciasto jest smaczniejsze, gdy trochę postoi.

Pozdrawiam Cie serdecznie
Monika

Życzę smacznego.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ZMIANY!!!-ZAPRASZAM CIĘ NA NOWY BLOG

PODSUMOWANIE GRUDNIA PLUS PLANY NA STYCZEŃ ORAZ ROK 2020

PODSUMOWANIE LISTOPADA PLUS PLANY NA GRUDZIEŃ