STRUCLA MAKOWA
Przedstawiam Ci struclę makową, chyba najszybszą jaką w życiu robiłam. Tego ciasta nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Robię ją co roku, lecz w tym troszkę zmodyfikowałam składniki, aby była szybsza niż tradycyjna strucla makowa. Bez wyrastania i długiego wyrabiania. Można by rzec, ze jest niesamowicie szybka w przygotowaniu, a do tego...mmmm....jak smakuje!
Zapraszam Cię na przepis.
SKŁADNIKI:
• 300g mąki pszennej tortowej ( typ 450 )
• 2 łyżki maślanki naturalnej
• 100g masła
• 3 łyżki cukru
• 1/4 kostki drożdży ( 25g )
• jajko
• szczypta soli
MASA MAKOWA:
• połowa puszki gotowej masy makowej ( 425g )
• jajko
• 1 łyżeczka rozkruszonych drożdży
• 2 łyżki cukru
PONADTO:
• keksówka
• papier do pieczenia
• łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
LUKIER: ( opcjonalnie )
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
1/4 kostki drożdży rozetrzyj z 2 łyżkami maślanki i odstaw na chwilkę. Do miski przesiej 300 g mąki
Dodaj do mąki szczyptę soli, całe jajko, 3 łyżki cukru, 100 g miękkiego masła i na końcu roztarte drożdże z maślanką. Wszystko dokładnie wyrób rękami. Wyrobione ciasto odstaw na chwilę.
Masę makową przełóż do miski, wkrusz do niej drożdże. Osobno utrzyj jajko z dwoma łyżkami cukru na kogel mogel, dodaj je do masy makowej i całość miksuj do połączenia składników.
Ciasto przełóż na blat lub stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj je na szerokość blaszki, a potem rozwałkuj na długość ,, prostokąta” ( nie musi być idealnie ważne, aby szerokość ciasta zgadzała sie z szerokością keksówki. ( pod opisem dodam zdjęcia instruktażowe ).
Na ciasto wyłóż przygotowaną masę makową, rozprowadź ja na cieście delikatnie, nie po same brzegi. Zostaw 2 cm wolnego ciasta z każdej strony, ponieważ masa rozłoży sie jeszcze podczas zwijania ciasta w struclę.
Teraz powoli, nie ściskając zwiń ciasto w rulon. Przełóż je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj z wierzchu mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ciasto powinno się piec 40 minut w temperaturze 180’C w funkcji grzania góra - dół. Po upieczeniu ciasto powinno wystygnąć w brytfance. Dekorujemy je dowolnie. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i ozdobić np: kandyzowaną skórka pomarańczy lub cytryny.
Życzę smacznego !
Pozdrawiam Cię serdecznie
Monika
Komentarze
Prześlij komentarz