ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ
Pozostając jeszcze trochę w klimacie świątecznym lecz dedykując to danie na każdą porę roku, przedstawiam Ci ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ. Ta przekąska sprawdzi się idealnie na każdą imprezę rodzinną i ze znajomymi. Są delikatnie kwaśne i zaskakująco smaczne w połączeniu z żurawiną. Zapraszam Cię serdecznie na przepis.
SKŁADNIKI:
- 5 płatów śledzi solonych typu Matyjas
- 2 średniej wielkości cebule
- 50g suszonej żurawiny
- 300ml oleju rzepakowego
ZALEWA OCTOWA:
- 2 szklanki wody ( pojemność 250ml )
- 0,5 szklanki octu 10%
- 1 łyżka cukru
- 3 liście laurowe suszone
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 kulki pieprzu
PONADTO:
- szklana miska lub 2 litrowe słoiki ( aby śledzie pomoczyły się w zalewie )
- mały garnek ( do zagotowania zalewy )
- miska lub dowolny pojemnik do moczenia śledzi w wodzie
- mała miseczka lub kubek, w którym będziemy moczyć żurawinę
- pojemnik, miska lub dowolne naczynie, w którym ułożymy finalnie nasze śledzie z żurawiną
WYKONANIE:
Śledzie przelewamy wodą na sicie z zalewy solnej. Wkładamy do miski z chłodną wodą i moczymy przez 2 godziny. Po godzinie moczenia śledzi zmieniamy wodę na świeżą.
Zalewa: Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, 0,5 szklanki octu, łyżkę cukru, liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie zalewę odstawiamy do wystudzenia( ma być zimna ).
2 cebule obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do słoika-zalewamy zalewą, ma przykrywać cebulę.
Śledzie odcedzamy z wody i kroimy w paski o wielkości 1,5 cm. Będą w sam raz na jeden kęs. Pokrojone śledzie wkładamy do miski lub słoika, zalewamy zimną zalewą octową i odstawiamy do lodówki na 12h. Ja śledzie przygotowuje wieczorem i odkładam je do lodówki na noc. Tak samo postępuję z cebulą.
50g żurawiny wkładam do kubka i zalewam gorącą wodą, aby znacznie zmiękła. Odstawiam ją na blat kuchenny na 12h.
Następnego dnia odcedzam na sicie pokrojoną w kostkę cebulę i układam ją w przygotowanym do podania pojemniku, odcedzam również śledzie z zalewy octowej i układam je na przygotowanej wcześniej cebuli. Na śledziach układam odcedzoną z wody żurawinę. Całość zalewam olejem rzepakowym. Wszystkie składniki powinny być dokładnie przykryte. Najlepiej będzie jeśli olej będzie sięgał 1 cm nad żurawiną.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Monika
Komentarze
Prześlij komentarz