CHLEB PSZENNY

Ta wersja chleba jest bardzo prosta i uniwersalna. Tak naprawdę można modyfikować jego smak poprzez dodatki. Tym razem zapraszam Cię na chleb pszenny, który uwielbiają moje dzieci😊


SKŁADNIKI:
- 500g mąki pszennej
- 300ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/4 kostki drożdży

PONADTO:
- Naczynie żaroodporne. Sprawdzi sie tutaj każdy kształt. Ważne jest to, aby posiadało ,,pokrywkę”.
Może byc okrągłe, prostokątne lub podłużne. Jeżeli będzie węższe, a wyższe to zmieni sie tylko kształt pieczonego chleba. Nie wpłynie to jednak w żadnym stopniu na jego smak.

WYKONANIE:
W pierwszej kolejności robimy rozczyn:
Do naczynia wkładamy 1/4 kostki drożdży, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość zalewamy ciepłą lecz nie gorącą wodą-300ml. Dokładnie wszystko mieszamy, aby składniki sie połączyły. Przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewamy przez sito 500 g mąki, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę oleju z pestek winogron oraz 1 łyżeczkę octu jabłkowego. Na końcu dodajemy wyrośnięty rozczyn i całość mieszamy, łyżka lub mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Kiedy składniki sie połączą, wykładamy ciasto na blat lub stolnicę posypaną delikatnie mąką pszenną. Ciasto wyrabiamy 5 minut rękami. Po tym czasie odkładamy je z powrotem do miski, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wkładamy nasze naczynie żaroodporne do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik na najwyższą temperaturę jaką ma nas piekarnik, z funkcją grzania góra-dół.
Po 30 minutach ponownie wyrabiany nasze ciasto przez 5 minut, po tym czasie formujemy zbliżony kształt naszego przyszłego bochenka, w przybliżonej formie do naszego naczynia żaroodpornego. Odkładamy uformowane ciasto na deskę wysypaną mąką pszenną. W ten sposób łatwiej będzie nam
,,wrzucić” nasze ciasto do gorącego naczynia.
!!!UWAGA!!!
Naczynie będzie bardzo gorące i trzeba zachować szczególną ostrożność przy jego wyjmowaniu z piekarnika oraz wkładaniu do niego ciasta na chleb.
Teraz bardzo powoli, w rękawicach kuchennych wyciągamy nasze gorące naczynie żaroodporne z piekarnika. Powoli otwieramy wieko, aby sie nie poparzyć i odstawiamy je w bezpieczne miejsce np: na drugą deskę. Zabieramy nasz chleb na dłoń i ,,wrzucamy” go z niewielkiej wysokości do gorącego naczynia żaroodpornego. Chleb nacinamy z wierzchu, spryskujemy go wodą i posypujemy mąką. Znowu powoli w rękawicach zamykamy naczynie żaroodporne i wkładamy je do piekarnika. Odrazu po włożeniu chleba zmniejszamy grzanie na 230’C. Chleb pieczemy przez 45 minut.
* Należy obserwować chleb juz pod koniec pieczenia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Czasem chleb może być gotowy juz po 40 minutach, a czasem po 50 minutach. U mnie 45 minut to idealny czas pieczenia. 
Chleb wyciągamy bardzo ostrożnie z piekarnika. ( Ja otwieram powoli wieczko w rękawicach kuchennych, odkładam je w bezpieczne miejsce, chleb obracam do góry nogami i wyrzucam go na kratkę, aby odparował.
Chleb kroimy dopiero po godzinie od wyciagnięcia go z piekarnika.

Życzę smacznego.

Pozdrawiam Cię serdecznie
Monika




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ZMIANY!!!-ZAPRASZAM CIĘ NA NOWY BLOG

PODSUMOWANIE LISTOPADA PLUS PLANY NA GRUDZIEŃ

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI CEBULOWY