PLACKI BANANOWE
PLACKI BANANOWE-dla dzieci i nie tylko.
Bardzo lubię przyrządzać te placki na drugie śniadanie lub podwieczorek dla mojego dwu letniego synka. Sa bardzo zdrowe i bez żadnych sztucznych dodatków. Są bardzo proste w przygotowaniu i zawierają tylko 3 składniki. Zasmakują rownież nam dorosłym ponieważ można je swobodnie modyfikować. Zjadam je zawsze wtedy kiedy mam ochotę na cos lekkiego z duża dawka powera. Do ciasta bazowego dodaje wtedy mielone siemię lniane i karob, ale o dodatkach później. A teraz zapraszam na przepis.
SKŁADNIKI :
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
WYKONANIE :
Banany obrać, włożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać jajka, mąkę i wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Nakładać łyżką małe porcje ciasta, na rozgrzana, suchą patelnię, formując przy rym niewielkiej ilości placuszki. Smażyć z po dwie minuty z obi stron, do zrumienienia placków.
Wykładać gotowe placki na kratkę, aby odparowały.
Można je podawaj sote lub z dodatkiem jogurtu naturalnego polane miodem, albo z kleksem śmietany i ulubionymi owocami.
DODATKI :
Do ciasta bazowego można dodać; zmielone siemię lniane, posiekane orzechy, płatki kokosa, płatki migdałów, kakao lub karob (według gustu ). Można rownież zetrzeć do niego jedno jabłko, dodać cynamon i rodzynki. Możliwości jest bardzo duzo, wszystko zależy tylko od naszych upodobań oraz wyobraźni. Polecam ten przepis dla każdego. Dla dzieci, dla osób dbających o figurę, oraz dla każdego kto uwielbia placki w każdej postaci. Życzę Smacznego.
Pozdrawiam Cie serdecznie
Monika
Komentarze
Prześlij komentarz