MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE
Makowiec na kruchym spodzie, to idealne ciasto dla tych, którzy kochają makowce i nie lubią długo przyrządzać ciast. Makowiec jest bardzo szybki do zrobienia, a smakuje niesamowicie. Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia, ale sprawdzi sie rownież jako słodki poczęstunek dla gości czy ,, coś” dobrego do kawki☺️
Zapraszam na przepis.
SKŁADNIKI :
Ciasto kruche:
-2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g masła
- 4 żółtka
Masa makowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- puszka gotowej masy makowej.
WYKONANIE :
Mąkę, cukier, masło oraz żółtka zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do lodówki na 10 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na 180’C, aby sie zagrzał.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i podzielić na dwie części. Jedna cześć rozwałkować i wyłożyć na posmarowana tłuszczem i wysypana mąką blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Białka ubić ze szczypta soli na sztywno. Do białek dodawać porcjami masę makową i delikatnie mieszać łyżka. Po wymieszaniu obu składników, nałożyć masę makową na podpieczone ciasto. Druga cześć ciasta rozwałkować i wykrawać z niego paski, które można ułożyć na masie makowej. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180’C.
Kroić i podawać ciasto dopiero po wystudzeniu. Polecam serdecznie i życzę smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz