DOMOWA PRZYPRAWA WARZYWNA W SŁOIKU-kostka warzywna


DOMOWA, ZDROWA PRZYPRAWA

Ta przyprawa jest bardzo uniwersalna i świetnie sprawdzi sie jako dodatek do zup, sosów, mięs, dań wegetariańskich oraz jako przyprawa do dań dla dzieci. Będzie również idealna dla osób, które stosują post dr. Ewy Dąbrowskiej, gdyż są w niej zawarte same dozwolone warzywa na poście. Nie ma w niej żadnych sztucznych składników ani konserwantów, tylko naturalne i zdrowe warzywa z dodatkiem przypraw. 
Mam trójkę dzieci i jako mama staram się dostarczać mojej rodzinie porcje zdrowych warzyw każdego dnia, zależy mi bardzo na tym, aby moje pociechy jadły zdrowo, ale tez smacznie. Niestety w praktyce bardzo z tym trudno, czasem wyglada to jak walka z wiatrakami, dzieci nie przepadają za gotowaną marchewką czy selerem. Dzięki tej przyprawie mogę bezkarnie i z ogromną satysfakcją dodawać domową przyprawę do codziennych dań i patrzeć jak wszystkim smakuje.  Dzięki domowej przyprawie warzywnej codzienne dania nabierają cudownego smaku. Polecam dla każdego, jest szybka i prosta w przygotowaniu. 

SKŁADNIKI:
 - 5 marchewek 
 - 3 pietruszki
 - 1 por cały
 - 1 seler mały
 - 3 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 papryka czerwona mała 
 - 1 pomidor
 - 3 łodygi selera naciowego

PRZYPRAWY:
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
 - 1 łyżka posiekanego koperku
 - 1 łyżka posiekanego lubczyku 
 - 1 łyżka posiekanej natki selera 
 - 300 g soli 
* zioła można pominąć, sól jest najważniejsza, bo to ona konserwuje. 

WYKONANIE:
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski, dodać seler naciowy. Pora przekroić wzdłuż, z papryki usunąć gniazda nasienne, pora i paprykę dodać do miski z warzywami korzeniowymi, wszystkie warzywa w misce umyć i odsączyć. Obrać cebule i czosnek, z pomidora ściągnąć skórkę. Zmiksować wszystkie warzywa w maszynce do mielenia mięsa, można tez zmielić je w blenderze na papkę lub zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Ważne jest tylko to, aby kawałki warzyw nie były zbyt duże. Do powstałej masy dodać zioła ( mogą być świeże, suszone lub mrożone ) i na sam koniec wsypać sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut. W tym czasie można sobie przygotować mniejsze słoiki. Umyć i wyparzyć. Warzywa po 20 minutach puszczą sok, nie wolno go wylewać. Całość wymieszać i nakładać do słoików, nie pasteryzować! Sól idealnie konserwuje, można przyprawę warzywną trzymać w spiżarce i cieszyć sie jej dobrem nawet przez rok. U mnie ona tak długo nie wytrzymuje, szybko ja zjadamy i potem robię nową. 
Należy pamiętać, że to przyprawa i taka duża ilośc soli jest konieczna. Używamy jej w miarę potrzeb. Ja dodaje około 1 łyżkę przyprawy do garnka z 2 litrami wody i taka ilośc nam odpowiada. Na tej bazie robię zupy i sosy. Wszystko zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać, można jej dodać więcej lub mniej. 

MROŻONE KOSTKI WARZYWNE
Powstałą masę można rownież zamrozić, należy wtedy poddusić całą jej ilość na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju np: rzepakowego. Dusić około 15 minut, wtedy warzywa zmiękną. Odstawić do wystudzenie. Zimną przyprawę warzywną nakładać do silikonowych papilotek lub bezpośrednio do małych woreczków foliowych np: wkładając po 1 łyżce przyprawy do woreczka, zawinąć i zamrozić. Idealne porcje na jedno danie. 

ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ZMIANY!!!-ZAPRASZAM CIĘ NA NOWY BLOG

PODSUMOWANIE GRUDNIA PLUS PLANY NA STYCZEŃ ORAZ ROK 2020

PODSUMOWANIE LISTOPADA PLUS PLANY NA GRUDZIEŃ