JAGODY W CUKRZE-PRZETWORY NA ZIMĘ



 Witam Cię serdecznie.
Dzisiaj troszkę pysznych przetworów. Mamy lipiec, jest to miesiąc jagód. Szybko znikają ze straganów i sklepowych półek dlatego warto jak najszybciej zaopatrzyć się w odpowiednią dla nas ilość i zamknąć całe ich dobro w słoiku na zimę. Ja swoje jagody kupuję od zaprzyjaźnionej Pani na targu, dzięki  temu wiem, że są one świeżo zbierane i dobrze wyczyszczone z szypułek.
Jagody w soku własnym czyli jagody w cukrze to u mnie ważne przetwory, gdyż używam ich w zimie bardzo często. Wykorzystuję je do pierogów, ciast, deserów ( budyń waniliowy i kleks jagód w soku własnym na wierzchu  to smaki mojego dzieciństwa, które przeniosłam do mojego domu ) oraz pysznych jagodzianek drożdżowych. Mój przepis nie jest moim wymysłem ani modyfikacją innych przepisów. Wszystkiego nauczyła mnie babcia, która przez 40 lat była szefową na kuchni w renomowanym hotelu w górach. Smaki jej przetworów są cudowne jak i cała jej kuchnia. Pyszne i zdrowe potrawy to całe jej życie, tą swoją pasją zaraziła i mnie. Skoro nam smakuje może i Tobie przypadnie do gustu. Zapraszam na przepis:-)

SKŁADNIKI :
2 litry jagód
Cukier kryształ ( 4 płaskie łyżki na słoik jagód )

PONADTO:
3 słoiki 720ml
Garnek do pasteryzacji
Ściereczka do izolacji


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jagody wsypuję do miski i zalewam zimną wodą tak żeby wszystkie były zamoczone. Mieszam  je palcami parę razy, aby pozbyć się ewentualnego piasku czy listków i pozostawiam je w tej wodzie na 15 minut. W tym czasie umyte i wyparzone  słoiki przelewam dodatkowo w środku wrzącą wodą i odstawiam do odparowania. Pokrywki wcześniej umyte i wygotowane  przez 5 minut wycieram do sucha ręcznikiem kuchennym.
Jagody przecedzam przez sitko i dokładnie obserwuję czy nie ma w nich żadnych pozostałości z lasu.
Wsypuję je do słoików, ale na początku tylko do połowy ich wysokości. Dodaję 2 łyżki cukru i wsypuje resztę jagód możliwie jak najwyżej szyjki ponieważ po pasteryzacji ich ilość dość mocno sie zmniejszy. Na wierzch wsypuję kolejne dwie łyżki cukru ( na słoik tej wielkości wsypujemy łącznie 4  płaskie łyżki cukru ).
Dokładnie wycieram szyjki słoików i mocno zakręcam. Wkładam je do garnka wyłożonego na dnie ściereczką i wlewam do garnka wodę mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuje 25 minut od momentu zagotowania się wody.
Po tym czasie ostrożnie wyciągam słoiki i jeszcze raz mocno dokręcam ( trzeba uważać, aby sie nie poparzyć, najlepiej dokręcać zakrętki w ściereczce ). Odwrócić je do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.


Jagody zasypane cukrem przed pasteryzacją

Gotowe jagody w cukrze
SMACZNEGO!!!




Kiedy wykorzystuję jagody to soku nigdy nie wylewam. Jest cudowny jako dodatek do herbat oraz wody. Cudownie smakuje z nim budyń, nie zawsze trzeba na sam jego środek położyć owoce, z sokiem jest również smaczny, lub na jego bazie robię domowy kisiel dla dzieci.



















,,JEDZENIE JEST SYMBOLEM MIŁOŚCI,
      KIEDY NIE WYSTARCZAJĄ SŁOWA''
                                              Alan D. Wolfelt
                                           
  Pozdrawiam Cię serdecznie
                                 Monika







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ZMIANY!!!-ZAPRASZAM CIĘ NA NOWY BLOG

PODSUMOWANIE GRUDNIA PLUS PLANY NA STYCZEŃ ORAZ ROK 2020

PODSUMOWANIE LISTOPADA PLUS PLANY NA GRUDZIEŃ